Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η Πούλια και ο Αυγερινός...


Ένα παραμύθι για δυο αστέρια, την Πούλια και τον Αυγερινό. Η Πούλια είναι ένα ανοικτό αστρικό σμήνος από 2.500 αστέρια που, επειδή βρίσκονται κοντά, δίνουν την εντύπωση μιας λαμπερής πόρπης (ζώνης). Οι αρχαίοι το ονόμαζαν Πλειάδες.

Οι λαμπρότεροι από αυτούς τους αστερισμούς έχουν ιδιαίτερα ονόματα και είναι οι κόρες του Άτλαντος και της Πλειόνης: Αλκυόνη, Μαία, Μερόπη, Ηλέκτρα, Πλειόνη, Κελαινώ, Ταϋγέτη και Στερόπη. Οι από της αρχαιότητας παρατηρήσεις των Πλειάδων δεν ξέφυγαν της προσοχής του νεο-ελληνικού λαού, που τις ονόμασε κοινώς Πούλια ή Πλειά ή Πιλειά ή Απλειά ή Οπλειά ιδιωματικά και ιστορεί πως ήταν επτά αδελφές, γι΄ αυτό και τις αποκαλούν και «Εφτάστερο» ή «Εξάστερο» (η Μερόπη είναι δυσδιάκριτη).

Ενώ ο Αποσπερίτης ή Έσπερος είναι το πρώτο άστρο που φωτίζει τον ουρανό όταν βραδιάζει και ως Αυγερινός το πρώτο άστρο που εμφανίζεται με την αυγή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την Αφροδίτη, για τον πλησιέστερο πλανήτη στη Γη. Λάμπει πολύ έντονα στον πρωινό ουρανό ως Αυγερινός ή στον απογευματινό ως Αποσπερίτης. Είναι κοντά στον Ήλιο και γι' αυτό και είναι ορατή μόνο για περίπου τρεις ώρες μετά τη δύση ή πριν την ανατολή. Από όλα τα άστρα του ουρανό είναι το λαμπρότερο, αλλά και το πιο μόνο.

Πίσω από αυτά τα δύο αστέρια, την Πούλια και τον Αυγερινό, κρύβεται ένα πανέμορφο, αν και θλιμμένο, παραμύθι.



Όπως επίσης και ένα τραγούδι πίσω από το σμήνος των Πλειάδων, δηλαδή της Πούλιας. Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραψε ένα ποίημα για την Πούλια με τα 7 ευδιάκριτα αστέρια, ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποίησε το ποίημα αυτό στο έργο του "Μεθυσμένο κορίτσι".


Ενώ πίσω από τον Αποσπερίτη κρύβεται το ομώνυμο τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου σε στίχους και μουσική δική του.

1 σχόλιο: