Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Β' Ελληνικός αποικισμός...μετανάστες από τότε



“Αρχαϊκή Εποχή” ή “Αρχαϊκά Χρόνια” καλείται η περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που ακολουθεί τα γεωμετρικά χρόνια και εκτείνεται ως τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ. Την περίοδο αυτή παρατηρείται μια γρήγορη πρόοδος του ελληνικού κόσμου σε όλους τους τομείς. Τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου αυτής είναι ο Β` αποικισμός, οι εσωτερικές κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές και η οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των ελληνικών πόλεων. Επίσης η ανάπτυξη της Σπάρτης και της Αθήνας, των οποίων ο ρόλος υπήρξε πρωταρχικός στη διαμόρφωση των ελληνικών πραγμάτων, στα χρόνια που ακολούθησαν.

Ο Β' ή Μεγάλος αποικισμός (8ος-6ος αιώνας π.Χ.)

Ο Β' Ελληνικός αποικισμός ακολούθησε τις εξής κατευθύνσεις:

Προς τα βόρεια και βορειανατολικά:
 
Χαλκιδική, παράλια της Θράκης, Ελλήσποντος, Προποντίδα, Βόσπορος και όλα τα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Προς τον Βορρά, στη Χαλκιδική πρώτοι ίδρυσαν αποικίες οι Χαλκιδείς, με σημαντικότερη αποικία την `Ολυνθο. Η Κόρινθος ίδρυσε την Ποτίδαια. Η ξυλεία και τα μεταλλεύματα ήταν τα κυριότερα προϊόντα της Χαλκιδικής και της Θράκης, η οποία έδινε επιπρόσθετα χρυσό από την περιοχή του Παγγαίου. Οι `Ελληνες για να εκμεταλλεύονται τα “Στενά” (Ελλήσποντος, Προποντίδα, Βόσπορος), ίδρυσαν στις ακτές τους αποικίες (8ος αιώνας π.Χ.). Προηγήθηκαν η Μίλητος και Μέγαρα. Οι Μιλήσιοι αποίκησαν τις ακτές του Εύξεινου Πόντου και μονοπώλησαν το εμπόριο της περιοχής.
 
Προς τα δυτικά:
 
Κέρκυρα, ιλλυρικές ακτές, Σικελία και Κάτω Ιταλία, παράλια της σημερινής Γαλλίας και τμήμα των παραλίων της σημερινής Ισπανίας. Πυκνός ήταν ο αποικισμός της Κάτω Ιταλίας και Σικελίας, ώστε η περιοχή ονομάστηκε “Μεγάλη Ελλάδα”. Πολλές από τις εκεί αποικίες έγιναν μεγάλες και πλούσιες πόλεις, όπως ο Τάρας, αποικία της Πελοποννήσου, η Κύμη, αποικία των Ευβοιέων και οι Συρακούσες, αποικία των Κορινθίων στη Σικελία. Οι αποικίες αυτές έγιναν πλούσιες χάρη στη πλούσια γη και στο εμπόριο γεωργικών κυρίως προϊόντων. Στη Γαλλία οι Φωκαείς, από τη Φώκαια της Μ. Ασίας ίδρυσαν τη Μασσαλία, η οποία πλούτισε από το εμπόριο του κρασιού και του λαδιού.

MAGNΑ GRECIA δηλαδή η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ:


Η Μεγάλη Ελλάδα, τότε και τώρα....




  Τραγούδι της ξενιτειάς,από τα παλιά καί δημοφιλή στα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο.


Η καληνύχτα ερμηνευμένη από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ένα από τα πιο ιστορικά και διαδεδομένα  τραγούδια του Salento



Στα ίδια χώματα της «Μεγάλης Ελλάδας» (Magna Graecia) όπου άκμασαν οι αρχαίες ελληνικές αποικίες, η «Γκρεκάνικη» παράδοση επιβιώνει στις μέρες μας σε δυο ξεχωριστές περιοχές: στην Απουλία-Σαλέντο και στην Καλαβρία, με διαφορετικές διαλέκτους, τοπικές παραδόσεις, τραγούδια, μουσικές και χορούς.

Η εκπομπή υποδέχεται ένα από τα πιο παλιά και αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των Ελληνόφωνων του Σαλέντο, το «Arakne Mediterrannea» που διευθύνει η Ima Gianuzzi, εξαιρετική τραγουδίστρια, χορεύτρια και ερευνήτρια της μουσικοχορευτικής παράδοσης των Ελληνοφώνων. Στην παρέα προστίθενται και οι «Encardia», μια ομάδα από ταλαντούχους Έλληνες μουσικούς (Κώστας Κωσταντάτος, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, Μιχάλης Κονταξάκης, Ναταλία Κωτσάνη και Αναστασία Δουλφή), που από το 2005 ασχολούνται αποκλειστικά με τη μουσική του ιταλικού Νότου και την προβάλουν μέσα από τη δισκογραφία και τις εμφανίσεις τους.

Παρουσιάζονται παλαιά τραγούδια στο «γκρίκο», την ελληνική διάλεκτο της Κάτω Ιταλίας, καθώς και νεότερες μπαλάντες που αναφέρονται στη σύγχρονη πραγματικότητα με κορυφαίο το πρόβλημα της μετανάστευσης. Ανάμεσά τους και τα τραγούδια του Franco Corliano από το χωριό Calimera του Σαλέντο, με πιο χαρακτηριστικό το «Κλάμα της γυναίκας του εμιγκράντου», γνωστό στην Ελλάδα ως «Άντρα μου πάει».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τελετουργικό χορό της «ταραντέλα-πίτσικα», που πήρε το όνομά της από την ελληνική αποικία του Τάραντα και συνδέεται με μιαν αρχαιότατη παράδοση, μορφή μουσικού εξορκισμού-χοροθεραπείας! Τα μέλη του συγκροτήματος «Arakne Mediterrannea» παρουσιάζουν διαφορετικές παραλλαγές του χορού, καρπό συστηματικής επιτόπιας έρευνας, ενώ συμμετέχει και μια ομάδα από χορευτές-μαθητές στα σεμινάρια της ταραντέλας που πραγματοποιούν οι «Encardia».

Προς τα νότια:

Περιοχή της Κυρηναϊκής (σημερινή Λιβύη). Στα νότια, στην Αίγυπτο, ιδρύθηκε η Ναύκρατη και δυτικότερα στην περιοχή της Κυρηναϊκής (Λιβύη) άποικοι από τη δωρική Θήρα ίδρυσαν την Κυρήνη, που πλούτισε από το εμπόριο των γεωργικών προϊόντων και το αρωματικό φυτό σίλφιο.


 Η Χαλκιδική αποικίστηκε πρώτα από τους Χαλκιδείς και στη συνέχεια και από άλλες πόλεις της Νότιας Ελλάδας.
Ανάμεσα στις πόλεις που αναπτύχθηκαν ξεχώρισε η `Ολυνθος



Ο Ελλήσποντος, ή Προποντίδα και ο Βόσπορος αποικίστηκαν από νωρίς, γιατί οι `Ελληνες κατάλαβαν τη σημασία που είχαν τα “Στενά” για την επικοινωνία με τον Εύξεινο Πόντο.


Αριστερά ολκάς, δηλ. εμπορικό πλοίο. Στην πρύμνη του πλοίου εικονίζεται ο πηδαλιούχος. Δεξιά πολεμικό πλοίο. Η πλώρη καταλήγει σε μορφή αγριόχοιρου. Στο κατάστρωμα διακρίνονται οι κωπηλάτες με τα κουπιά.
520-500 π.Χ. Βρετανικό Μουσείο


Αριστερά, ολκάς, δηλ. εμπορικό πλοίο, με ανοιχτά τα πανιά. Δεξιά πολεμικό πλοίο. Η πλώρη καταλήγει σε μορφή αγριόχοιρου. Στο κατάστρωμα διακρίνεται μέλος του πληρώματος να κρατά το πανί.

Η ίδρυση μιας αποικίας στο πλαίσιο του β' ελληνικού αποικισμού:



Αποτελέσματα του αποικισμού:

Άμεσο αποτέλεσμα του Β` Αποικισμού ήταν η ανακούφιση των πόλεων της κυρίως Ελλάδας από τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Οι πολίτες με δύσκολη οικονομική κατάσταση και οι δυσαρεστημένοι από την πολιτική κατάσταση έφευγαν για τις αποικίες και έτσι οι πόλεις απαλλάχτηκαν από τις εσωτερικές ταραχές.

Η ανταλλαγή προϊόντων ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις των αποικιών έφερε τη μεγάλη ανάπτυξη του εμπορίου. Γεωργικά προϊόντα από τις αποικίες ανταλλάσσονταν με βιοτεχνικά από τη μητροπολιτική Ελλάδα ή από άλλες αποικίες, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ανάπτυξη της βιοτεχνίας και τη χρησιμοποίηση δούλων στα βιοτεχνικά εργαστήρια.
 
Για την εξυπηρέτηση του ναυτικού εμπορίου έφτιαξαν εμπορικά πλοία με κατάστρωμα και μεγάλο αμπάρι. `Εκοψαν τα πρώτα νομίσματα και καθιέρωσαν κοινά μέτρα για τον υπολογισμό της ποσότητας και του βάρους των εμπορευμάτων.
 
Αποτέλεσμα της ανάπτυξης της βιοτεχνίας και του εμπορίου ήταν να δημιουργηθεί μέσα στις ελληνικές πόλεις μια νέα, οικονομικά ισχυρή τάξη πολιτών (έμποροι, βιοτέχνες, πλοιοκτήτες) που διεκδικούσαν πολιτικά δικαιώματα από τους ευγενείς και συνέβαλαν στις πολιτικές μεταβολές.
 
Οι `Ελληνες μετέδωσαν στους λαούς που ήρθαν σε επαφή το δικό τους τρόπο ζωής, τη σκέψη και τον πολιτισμό τους. Το ελληνικό αλφάβητο μεταδόθηκε από την Κύμη στους λαούς της Ιταλίας. Παράλληλα και οι `Ελληνες δέχτηκαν επιδράσεις από τους λαούς που γνώρισαν με τον αποικισμό.
 
Τέλος, οι `Ελληνες με τα μακρυνά τους ταξίδια και με τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν έγιναν τολμηροί και ανεξάρτητοι και διαποτίστηκαν με αγάπη για την ελευθερία.


2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την (Ιωνική) κομψότητα (Δωρική) λιτότητα και Ελληνική πληρότητα των περιεχομένων.
    χ. Ωρίων

    ΑπάντησηΔιαγραφή