Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Ένα εργαστήρι αιώνων


"Εργαστήρι αιώνων"

Ο Αντώνης ξεκινά να φτιάξει τη νέα του ξύλινη βάρκα. Είναι από τους τελευταίους που γνωρίζουν την τέχνη αυτή. Ζει από το ψάρεμα στις λίμνες της Πρέσπας. Στην ίδια περιοχή η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών μελετά εδώ και πολλά χρόνια τα ψάρια της περιοχής.
Το ντοκιμαντέρ "Εργαστήρι αιώνων" μας μεταφέρει στο μαγικό κόσμο των λιμνών των Πρεσπών. Ένα ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου για τα ψάρια και τους αλιείς των Πρεσπών.


Από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια, κυρίως τηλεοπτική, προκειμένου να ευαισθητοποιηθούμε όλοι.

Ως "πραγματικούς εισβολείς" χαρακτηρίζει η Τούλα Χριστιανοπούλου, μία από τις λίγες γυναίκες που ψαρεύουν επαγγελματικά στις Πρέσπες, τα ξενικά είδη που έχουν εισβάλει στις λίμνες των Πρεσπών. Η πρωταγωνίστρια του τηλεοπτικού σποτ επισημαίνει τις επιπτώσεις τους στα ντόπια και μοναδικά στον κόσμο ψάρια της Πρέσπας.

Τα ξενικά είδη αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη διατήρηση των ενδημικών ψαριών της Πρέσπας, καθώς τρέφονται με τα αυγά και το γόνο των ντόπιων ψαριών.

"Μια φορά κι έναν καιρό οι ψαράδες στην Πρέσπα"


Οι Λαγγόνες (Phalacrocorax pygmeus) φωλιάζουν σε μικτές αποικίες μαζί με ερωδιόμορφα υδρόβια είδη ορνιθοπανίδας (κυρίως: Ardea cinerea, Ardea purpurea, Egretta alba, Egretta garzetta, Ardeola ralloides). Η φωλεοποίηση πραγματοποιείται μέσα σε πυκνούς καλαμιώνες, όπου η απευθείας παρατήρηση αριθμών φωλιών καθίσταται αδύνατη. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών η μέθοδος «Άφιξη -- Αναχώρηση», η οποία περιλαμβάνει την εκτίμηση του μεγέθους των αποικιών δια μέσου της καταγραφής των πτήσεων προς και από την αποικία αναπαραγωγής συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.

Περισσότερα: www.spp.gr (http://bit.ly/LBc8Q2)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου