Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Μαραθώνιοι ζωής




"Η ζωή τρέχει. Τρέξε μαζί της" Και εμείς, μαζί με τον Γιάννη, τρέχουμε.



Μια από τις πιο δυνατές στιγμές στον 31ο Κλασικό Μαραθώνιο ήταν ο τερματισμός του 10χρονου Γιάννη στον κλασικό μαραθώνιο. Είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, όμως αυτό δεν τον
 εμπόδισε να αγωνιστεί και να τερματίσει στην κλασική διαδρομή. Μαζί του ήταν ο Αχιλλέας Τσαλκιτζίδης που βοήθησε τον Γιάννη να κάνει το όνειρο και των δύο πραγματικότητα. Οι δυο τους γνωρίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Στον τερματισμό τους περίμεναν οι δικοί τους άνθρωποι, καθώς και περίπου 60 δρομείς από την Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Όλοι κρατούσαν στα χέρια μηνύματα υποστήριξης του Γιάννη.





Και τώρα στο σχολείο. Η επόμενη μέρα και η υποδοχή στο προαύλειο ξανά.


Τον περίμεναν. Και τον καμάρωναν. 


Και είναι αλήθεια πως τον έχουν σα φυλαχτό τους. Και πως είναι τυχεροί. Πως όλοι μας είμαστε τυχεροί που έχουμε ανάμεσά μας το Γιάννη. Μα και όχι μονάχα το Γιάννη. Τον κάθε ένα που μας πλουτίζει με την παρουσία του και την ψυχή του. Και μας δείχνει τη ζωή αλλιώς. Όπως πρέπει να είναι. Πέρα από τις κανονικές συνθήκες. Τη ζωή του ανώμαλου δρόμου. Αυτή είναι που έχει αξία.



Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Τα κυκλαδικά ειδώλια ζωντανεύουν ξανά...

 
 Γεια σας, είμαι ο Γλεντζές, το αγαπημένο ειδώλιο των παιδιών. Με φωνάζουν έτσι, γιατί οι αρχαίοι Έλληνες με έφτιαξαν να κάθομαι σε μια καρέκλα και να κρατώ ένα ποτήρι στο χέρι μου. Οταν με βρήκαν χάρηκα πάρα πολύ, γιατί τόσους αιώνες εκεί κάτω βαρέθηκα, δεν είχα και παρέα, άσε που δεν μπορούσα να κουνηθώ, αλλά κι αυτη η βρωμιά και η άσχημη μυρωδιά, δεν το συζητώ καθόλου! Τώρα που με βρήκαν όμως και με βάλαν σε ένα τεράστιο σπίτι, που λέγεται μουσείο, περνάω τέλεια, βλέπω κάθε μέρα τόσο πολύ κόσμο που καμιά φορά παρακαλάω να ήμουν ακόμη εκεί κάτω, καλά εντάξει ΟΧΙ και τόσο χάλια, αλλά τέλος πάντων να μη σας τα πολυλογώ, τώρα έχω παρέα, άσε που είναι και πεντακάθαρα. Άντε, αντίο τώρα, ίσως κάποια μέρα να σας ξαναμιλήσουμε, αλλά κι εσείς να μη χάσετε την ευκαιρία, να έρθετε μια μέρα σε αυτό το τεράστιο σπίτι μου, για να σας δω και να σας χαιρετήσω!!! 
                    
                                                                                                                   ΑΝΝΑ ΒΑΛΣΑΜΙΔΟΥ

Είμαι  καθισμένος σ’ ένα σκαμνί και σηκώνω το ποτήρι μου, που είναι  γεμάτο κρασί για να κάνω μια πρόποση, σε ένα τραπέζι όπου βρίσκομαι με μεγάλη παρέα και γλεντάμε.
Και λέω χαριτολογώντας:
"Στην υγεία σας, στην κοιλιά σας!
  Είμαι ο Γλεντζές
  Ήπια αρκετό κρασί
  και έχω λίγο ζαλιστεί
  αλλά δεν πειράζει
 γιατί η μαμά μου δεν φωνάζει".
 
ΓΙΩΡΓΟΣ  ΣΑΚΑΡΙΔΗΣ 


Εγώ αναρωτιέμαι πως κατάφεραν  να φτιάξουν όλα αυτά τα αγάλματα όλα αυτά τα αγάλματα μόνο με τα χέρια τους  και μερικά εργαλεία που επίσης έφτιαξαν μόνοι τους. Πραγματικά απίστευτο πώς τα έκαναν όλα αυτά με τόση λεπτομέρεια και με τέτοιο υλικό που κράτησαν μέχρι σήμερα μετά από τόσα χρόνια. 

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΤΟΥΚΛΕΡ

Αυτά τα ειδώλια όπως βλέπετε είναι μια παρέα όλοι… 
Όταν τα κοιτάζω μου έρχονται πολλές σκέψεις στο μυαλό μου…. Πώς ανακαλύφθηκαν; Πώς δημιουργήθηκαν με τόση λεπτομέρεια;

Τα ονόματά τους ήταν Αγαμέμνονας, Ορέστης, Μενέλαος, Αριστοτέλης, Αρχιμήδης και Αριστόδημος.
Μια μέρα όλοι συγκεντρώθηκαν, για να συζητήσουν. Ο Αγαμέμνονας λέει:
-Γιατί θέμα θέλετε να μιλήσουμε;
-Δεν ξέρω…, είπε ο Ορέστης.
Σκέφτηκαν και σκέφτηκαν…
-Το βρήκα, είπε ο Αριστοτέλης.
-Τι θέμα βρήκες, είπε ο Μενέλαος.
-Για τον Οδυσσέα!!! (θα ξετρελαθεί η κυρία)
-Ωραία, ας σκεφτούμε.
Πέρασαν κάποια λεπτά και άρχισε η συζήτηση…
-Ο Οδυσσεύς για να επιστέψει στην πατρίδα του έκανε δέκα ολόκληρα χρόνια.
-Στην αρχή άρχισε μια μάχη στην χώρα των Κικόνων, είπε ο Μενέλαος.
-Μετά; ρώτησαν τον Μενέλαο.
-Έφτασε στη χώρα των Λωτοφάγων, στη συνέχεια πήγαν στη χώρα των Κυκλώπων…
-Επίσης παγιδεύτηκαν στη σπηλιά του Πολύφημου και ο Οδυσσέας τον τύφλωσε.
-Έπειτα έφτασαν στο νησί του Αιόλου, όπου ο ομώνυμος Θεός τού παρέδωσε έναν ασκό που περιείχε όλους τους ανέμους, για να επιστρέψει αμέσως στην Ιθάκη.
- Πλησιάζοντας όμως στην Ιθάκη, οι σύντροφοι του Οδυσσέα ανοίγουν τον ασκό, προκαλώντας καταιγίδα που καταστρέφει 11 καράβια και παρασέρνει αυτό του Οδυσσέα μέχρι το νησί των Λαιστρυγόνων.
- Από εκεί πάνε στο νησί της Κίρκης, μια μάγισσα που μεταμόρφωσε πολλούς από το πλήρωμα σε ζώα. Ένα χρόνο αργότερα, και αφού έχει κατέβει στον Άδη, για να συναντήσει τον Τειρεσία, φεύγοντας από το νησί της Κίρκης...
-...περνάνε από το στενό των Σειρήνων, το στενό της Σκύλας και της Χάρυβδης και φτάνουν αποδεκατισμένοι στο νησί του Θεού Ήλιου.
-Στο νησί του Ήλιου, οι εναπομείναντες σύντροφοί του βρίσκουν το θάνατο και αυτός παρασυρόμενος από τα κύματα φτάνει μόνος του στο νησί της Καλυψώς.
-Με την Καλυψώ μένει για 7 χρόνια, πριν αποχωρίσει με μια σχεδία και, μετά την τρικυμία που προκαλεί ο Ποσειδώνας, καταλήγει στο νησί των Φαιάκων.
- Εκεί περιμαζεύεται από τη Ναυσικά και βρίσκει καταφύγιο στην Αυλή του βασιλιά Αλκίνοου, όπου τελικά αποκαλύπτει την πραγματική του ταυτότητα και συγκινεί όλους με την αφήγηση των περιπλανήσεων του.
- Με τη βοήθεια του Αλκίνοου και έπειτα από νέα τρικυμία ο Οδυσσέας καταφέρνει τελικά, μετά από 10 χρόνια, να φτάσει στην Ιθάκη.
- Στην επιστροφή αναγκάζεται αρχικά να κρυφτεί.
- Με τη βοήθεια του Τηλέμαχου και του Ευμαίου ήθελε να εξοντώσει τους μνηστήρες.
-Η Πηνελόπη πρωί ύφαινε και βράδυ ξήλωνε. Αυτό το έκανε γιατί περίμενε τον Οδυσσέα.
-Οι μνηστήρες τι ήταν;;   
-Οι μνηστήρες είναι αυτοί που θα έπαιρναν τον θρόνο του Οδυσσέα.
-Η Πηνελόπη είπε στους μνηστήρες να κάνουν μια δοκιμασία, για να γίνει ένας ο βασιλιάς.
-Κανείς δεν μπόρεσε εκτός από έναν ηλικιωμένο, τον Οδυσσέα. Αφού έβγαλε την κουκούλα ο Οδυσσέας…
-Η Πηνελόπη χάρηκε πολύ.


 ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΟΥ

Γεια σας είμαι ο αρπιστής .Μου αρέσει να παίζω άρπα. Εδώ και 5.000 χρόνια παίζω αύτο το όργανο. Όλοι μου λένε πως μου ταιριάζει να παίζω άρπα. Αν με ακούγατε πιστεύω ότι θα σας άρεζε η μουσική μου. Είμαι στο μουσείο με τους φίλους μου και περνάω πολύ ωραία. Αν θέλετε, ελάτε να με επισκεφτείτε και να με θαυμάσετε.

ΜΑΙΡΗ ΓΚΑΛΙΑΝ
 
Εγώ είμαι το ειδώλιο του αρπιστή και παίζω άρπα συνήθως σε γιορτές, και σε θρησκευτικές τελετές. Επίσης παίζω άρπα κάνοντας τους ανθρώπους χαρούμενους και ευτυχισμένους. Μου αρέσει να παίζω άρπα και επίσης μου αρέσει η ζωή μου και χαίρομαι που οι σημερινοί άνθρωποι νοιάζονται ακόμα για εμάς.

ΣΙΜΟΣ ΔΑΜΙΑΝΙΔΗΣ

Είμαι ένας μουσικός που παίζω άρπα, ένας αρπιστης όπως με ονόμασαν πολλά χρόνια μετά. Είμαι χαρούμενος, γιατί αγαπώ πολύ τη μουσική, όπως και όλοι οι άλλοι φίλοι μου. Έζησα στην Κερο, ένα μικρό νησάκι στις Κυκλάδες και νιώθω περήφανος που με βρήκαν και έτσι με γνωρίζετε και εσείς τόσο καιρό μετά.

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

Γεια σας, ειμαι ο Αρπιστής και στις επόμενες σελίδες θα μάθετε για εμένα.

Α, ξέχασα, εσάς πώς σας λένε;

Γεια σας, είμαι ο Αρπιστής, είμαι κι εγώ σαν κι εσάς, απλώς μαρμάρινος, είμαι το Πρώιμο καλλιτέχνημα των Κυκλάδων και οι αρχαιολόγοι με βρήκαν σε τάφο στην Κέρο. Είμαι καθιστός και με βλέπουν σα να παίζω άρπα. Εκεί που είμαι μου συμπεριφέρονται καλά και διατηρούμαι σε καλή κατάσταση, αν και μου λείπουν τα δύο μου χέρια, αλλά μου έλειπαν περισσότερα μέρη από το σώμα μου, αλλά μου τα συγκόλλησαν στο μουσείο. Είμαι το μοναδικό δείγμα της πρωτοκυκλαδικής γλυπτικής και κατασκευάστηκα το 2.800-2.300 π.Χ. Στο μουσείο έχω και άλλους φίλους, τον Γλεντζέ, το μαρμάρινο ειδώλιο γυναίκας κ.α.

ΤΏΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΩ ΤΗΝ ΤΑΥΤΌΤΗΤΑ ΜΟΥ:
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ:

Όνομα: Αρπιστής
Είδος τέχνης: πρωτοκυκλαδικη
Έτος κατασκευής: 2.800-2.300
Μουσείο: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Αριθμός καταλόγου: Π3908

Γεια σας, παιδιά, και να ακούτε την κύρια της ιστορίας σας!!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΡΙΖΗΣ

Αχ, τι ωραία που ήταν τότε στις Κυκλάδες. Έπαιζα την άρπα μου και όλοι με αποθέωναν. Τα λουλούδια έπεφταν βροχή. Ιδίως το καλοκαίρι, τι ωραίες και κόκκινες που ήταν οι παπαρούνες. Και ο κόσμος, με τι χαρά ερχόταν κάθε βράδυ! Τις περισσότερες μέρες ερχόντουσαν μόνο άντρες, αλλά μια φορά την εβδομάδα ερχόντουσαν και οι γυναίκες τους, περιποιημένες  και καλοντυμένες.
Μετά την καταστροφή έχασα τα χέρια μου και τις χορδές της άρπας μου. Και περίμενα κάθε μέρα μήπως έρθει κάποιος να με πάρει μέσα από την κρύα θάλασσα. Περνούσαν τα χρόνια, αλλά πάλι εκεί μέσα. Δεν έχασα την ελπίδα μου, ώσπου μια μέρα ήρθαν κάτι άνθρωποι και με πήραν και με πήγαν σε ένα περίεργο σπίτι. Εκεί με κοιτούσαν και μετά είπαν: Αυτό το ειδώλιο είναι από το 1600 από τις Κυκλάδες. Εγώ χάρηκα, γιατί με κατάλαβαν.
Τέλος με έβαλαν σε ένα μουσείο και κάθομαι. Καμιά φορά έρχονται παιδιά, μεγάλοι άνθρωποι που με κοιτάν, με θαυμάζουν, χωρίς να κάνω τίποτα. Ούτε καν άρπα παίζω. 
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ

Το ειδώλιο που με εντυπωσίασε ήταν ο καθιστός άνθρωπος που παίζει άρπα. Πηγαίνοντας κάποτε σε ένα μουσείο και χαζεύοντας τα εκθέματα, χωρίς να το καταλάβω, βρέθηκα μακριά από την οικογένεια μου. Στάθηκα μπροστά σε ένα ειδώλιο, το οποίο εκείνη τη στιγμή άρχισε να παίζει με τη μαγική του άρπα. Τα συναισθήματά μου ήταν περίεργα αλλά και συγχρόνως πολύ όμορφα, γιατί η μουσική που έπαιζε ήταν για μένα ένα ταξίδι στο Κυκλαδικό Πολιτισμό.

ΜΗΝΑΣ ΠΑΝΑΓΟΣ

Γειά σας, είμαι ο Αριστοτέλης, ο αρπιστής, ένα κυκλαδικό ειδώλιο φτιαγμένο από μάρμαρο. Βρίσκομαι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχει 50 χρόνια από τότε που με ανακάλυψαν σε ένα μικρό νησάκι των Κυκλάδων, τη Δήλο.  
Σα σήμερα θυμάμαι την μέρα που με έφτιαχνε ένας πολύ καλός τεχνίτης, ο Θεμιστοκλής. Όλα κυλούσαν ήρεμα τότε, οι άνθρωποι εξελίσσονταν και οι μέρες περνούσαν, πότε με ήλιο και πότε με σύννεφα. Όταν, μια μέρα που έβρεχε, η Γη κουνήθηκε δυνατά και όλα γκρεμίστηκαν. Εγώ ξαφνικά βρέθηκα κάτω από τα συντρίμμια. 
Πέρασαν αιώνες, όταν μια μέρα με ανακάλυψαν. Μετά από τόσο καιρό είδα τον ήλιο, μετά από τόσα χρόνια ξαναείδα το φως. 
Από τότε τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ. Οι άνθρωποι άλλαξαν. Χτίστηκαν μεγάλα κτίρια και πόλεις. Οι άνθρωποι οργανώθηκαν. Εγώ όμως δε θα άλλαζα με τίποτα εκείνη την εποχή. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΟΥΤΡΟΥΔΗ


Είμαι ο αρπιστής!!! Ζούσα παίζοντας την άρπα μου μαζί με το φίλο μου, τον αυλητή. Τότε ήμασταν όλοι μια παρέα, όλοι φίλοι, χωρίς εχθρούς. Όλοι απολαμβάναμε τις εκδηλώσεις, παίζοντας με τα μουσικά μας όργανα. Οι περισσότεροι έπαιζαν ένα μουσικό όργανο. Παλιά ζούσα ελεύθερος.  Τώρα ζω έγκειστος σε ένα γυάλινο δοχείο. Μόνη μου συντροφιά η άρπα μου και ο φίλος μου, ο αυλητής, απέναντι, έγκλειστος και εκείνος σε γυάλινο δοχείο.


Η Κυρά της Φυλακωπής

Στα πολύ παλιά τα χρόνια,όταν οι 12 θεοί του Ολύμπου κυβερνούσαν, υπήρχε μια γυναίκα που ζούσε μαζί με τα παιδιά της. Την έλεγαν Κυρά της Φυλακωπής, το γιο τη Μενέλαο και την κόρη της Ελένη. Μια μέρα ο Μενέλαος πήγε για κυνήγι. Περπατώντας είδε ένα ελάφι να τρέχει ξέγνοιαστο. Έβγαλε το τόξο του, του έριξε ένα βέλος και το σκότωσε. Το πήρε στους ώμους του και ξεκίνησε για το σπίτι του. Εκείνη την ώρα η Ελένη με τη μητέρα της συμμάζευαν. Ξαφνικά είδαν μια λάμψη, σύντομα αυτή η λάμψη μεταμορφώθηκε στη Θεά Άρτεμη. Θυμωμένη της εξήγησε οτι ο γιος της σκότωσε το ελάφι της και θα τιμωρηθεί για αυτό. Η τιμωρία ήταν να σκοτώσει ένα από τα παιδιά της. Απελπισμένη της ζήτησε μια νέα ποινή. Η Θεά Άρτεμη συμφώνησε και την έκανε άγαλμα όπως ζήτησε.

Το άγαλμά της σώζεται σε ένα μουσείο στη Μήλο
                                                  
ΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΙΔΟΥ
                             

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

"Ισινέ ντα νασινέ"......"Ήτανε δεν ήτανε"....


Το τραγούδι από την ομώνυμη ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη,
σε ελεύθερη απόδοση από τα Τσιγγάνικα.
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Τραγούδι: Κώστας Παυλίδης, Δώρα Μασκλαβάνου

Τσιγγάνο είναι ωραίο να σε λένε
Τσιγγάνος δεν είναι εύκολο να είσαι
Δεν ξέρω τι θα γίνω
Δεν ξέρω

Τσιγγάνος θα ήταν ωραίο να είμαι
Θα 'θελα πολύ να είμαι
Δεν ξέρω Τσιγγάνος τι είναι
Δεν ξέρω 


Τσιγγάνικο παραμύθι

Ο Θεός δημιούργησε όλο τον κόσμο και τη έβδομη μέρα σκέφτηκε ότι είχε τελειώσει το έργο του. Κάθισε κάτω από ένα δέντρο για να ξεκουραστεί. Ξαφνικά θυμήθηκε ότι είχε παραλείψει να κάνει κάτι. Δεν είχε κάνει τίποτε με την υπομονή και δεν ήξερε που να βρει το πιο κατάλληλο μέρος για να τη βάλει. Ο Θεός άρχισε να σκέφτεται τι να κάνει σχετικά μ' αυτό. Πρώτα απ' όλα αποφάσισε να προικίσει το νερό μ' αυτό και το έκανε, αλλά το νερό στέγνωσε. Τότε ο Θεός ήθελε να προικίσει το δέντρο με υπομονή αλλά το δέντρο βάρυνε πολύ, τα κλαδιά του λύγισαν, έσπασαν και σάπισαν. Έπειτα ο Θεός πήγε στο βράχο και είπε: "Βράχε! σου δίνω τη δύναμη της υπομονής". Αλλά ο βράχος δεν άντεξε το βάρος και έσπασε και διαλύθηκε σε πέτρες και άμμο.
Τελικά κατάλαβε ο Θεός ότι έπρεπε να δώσει την υπομονή στον άνθρωπο, ο οποίος ζούσε στο παράδεισο. Και έτσι έκανε, ο άνθρωπος βόγκηξε από απελπισία, αναστέναξε αλλά τελικά το ανέχτηκε. Από τότε οι άνθρωποι μπορούν να αντέχουν περισσότερο από το νερό, το δέντρο και τη πέτρα.


Τσιγγάνικο παραμύθι της Ρωσίας 


«Όλα τούτα που θα σας πω, έγιναν πολύ, πολύ παλιά. Ήταν ένας τσιγγάνος που ταξίδευε με την οικογένειά του. Το άλογό του ήταν κοκαλιάρικο και δεν στεκόταν καλά στα πόδια του. Έτσι λοιπόν, όσο μεγάλωνε η οικογένειά του τσιγγάνου, γινόταν όλο και πιο δύσκολο να σέρνει τη βαριά καρότσα που γέμιζε με παιδιά. Τα παιδιά ήταν τόσα πολλά και στοιβαγμένα το ένα πάνω στ’ άλλο, που το κακόμοιρο το άλογο προχωρούσε με μεγάλη δυσκολία και συνέχεια περπατούσε. Το κάρο έγερνε με δύναμη μία από τ’ αριστερά μία από τα δεξιά, και τα μπακίρια κι οι κατσαρόλες κατρακυλούσαν έξω κι όλο και κάποιο ξυπόλητο παιδάκι έπεφτε κάτω. Την ημέρα τα πράγματα δεν ήταν και τόσο άσχημα. Ο τσιγγάνος έβλεπε κι έτσι σήκωνε τα κατσαρολικά και τα παιδάκια. Στο σκοτάδι όμως, δεν μπορούσε να δει. Αλλά έτσι κι αλλιώς, ποιος μπορούσε να μετρήσει μία τόσο μεγάλη φαμίλια; Το άλογο συνέχιζε να πηγαίνει κι ο τσιγγάνος ταξίδευε σ’ όλη τη γη. Απ’ όπου κι αν περνούσε άφηνε κι ένα παιδί. Όλο και περισσότερα μέχρι που στο τέλος γέμισε όλη η γη τσιγγάνους. Γι’ αυτό και συναντάς τσιγγάνους όπου κι αν πας…».

 από το βιβλίο "Τσιγγάνοι: ιστορία, δημογραφία, πολιτισμός", Κ. Κόμης, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 1998

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Συναντώντας τη συγγραφέα Φωτεινή Φραγκούλη


Πώς αρχίσατε να γράφετε βιβλία για παιδιά; 

Δεν ξεκίνησα να γράφω βιβλία για παιδιά. Απλά ξεκίνησα να γράφω. Ο τρόπος μου ταιριάζει σε αυτό που ονομάζουμε «λογοτεχνία για παιδιά». Κάποτε αφηγήθηκα ένα παραμύθι στους μαθητές μου στο σχολείο, το οποίο τους άρεσε πολύ, οπότε συνέχισα γράφοντας κι έτσι έγινα συγγραφέας χωρίς καλά καλά να το καταλάβω.

Ποια είναι τα εργαλεία της δημιουργίας σας;

Γράφω με στυλό, μαύρο ή μπλε, λίγο χοντρό, πάνω σε χαρτί. Αφού γράψω αρκετά και το ευχαριστηθώ και αφού σβήσω και γράψω, και σβήσω και ξαναγράψω, μετά τα δακτυλογραφώ όλα στον υπολογιστή. Εξαρτάται από το πως αντιλαμβάνεται κανείς το χρόνο. Εγώ απολαμβάνω την καθυστέρηση στη γραφή. Δεν βιάζομαι. Πως είναι, όταν κάθεσαι με τους φίλους σου και μιλάς για πολύ ώρα; Έτσι κι εγώ : θέλω να κάθομαι με τις λέξεις, να τις χτενίζω, να τις σκουπίζω, να τις σβήνω, να τις ξαναγράφω. Δεν θεωρώ αυτή τη διαδικασία καθυστέρηση, γιατί στη συγγραφή βιώνω διαφορετικά το χρόνο.

Από πού πηγάζουν οι ιστορίες σας;

Από παντού. Από τους ήχους, από τις εικόνες, από τις μυρωδιές, από περιστατικά κι από ανατροπές.

Πού γράφετε;

Γράφω κατ’ αρχήν στο μυαλό μου. Δηλαδή μπορεί να περπατώ και να σκεφτώ κάτι. Έχω ένα σημειωματάριο μαζί μου όπου γράφω. Τυχαίνει όμως να ξεχάσω να σημειώσω μια ιδέα και να τη θυμηθώ εκεί που δεν το περιμένω. Από τις σημειώσεις μου λοιπόν η ιστορία περνάει, καθαρογραμμένη πλέον, στο χαρτί μου.

Ποια ήταν τα αγαπημένα σας παιδικά βιβλία όταν ήσασταν μικρή;

Το πρώτο βιβλίο που με μάγεψε ήταν μια συλλογή παραμυθιών του Άντερσεν που μου είχε φέρει η μητέρα μου. Επίσης μου αρέσουν πολύ τα παιδικά ποιήματα του Κρίστιαν Μόργκενστερν. Από τα ελληνικά αγαπώ τον Όμηρο : την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. 

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας μάθημα στο σχολείο;

Όταν ήμουν μαθήτρια μου άρεσε πολύ η Ιστορία και η Έκθεση. Για να λέμε την αλήθεια, όλα τα μαθήματα μου άρεσαν: το ευχαριστιόμουνα το σχολειό. Τώρα που διδάσκω, στα αγαπημένα μου συγκαταλέγεται πλέον και η Φυσική.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιχνίδι όταν ήσασταν μικρή;

Η κούνια. Έξω από την πόρτα μου στο Μόλυβο, υπάρχουν δυο πλατάνια, στα κλαδιά των οποίων μού κρέμαγε η μητέρα μου ένα σκοινί. Έκανα κούνια και τραγουδούσα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό και ποιο σιχαίνεστε;

Αγαπημένα φαγητά - ως μαγείρισσα και η ίδια -  έχω πολλά. Το καλύτερό μου όμως είναι το καλό, ζυμωτό ψωμί με το τυρί και η ντοματοσαλάτα. Δεν έχω κάποιο που σιχαίνομαι αλλά δεν τρελαίνομαι για τα σαλιγκάρια.

Πώς ήταν η μέρα σας σήμερα;

Ήταν μια πολύ ωραία, δημιουργική, μέρα στο σχολείο, γιατί ετοιμάζουμε μια γιορτή με τους μαθητές μου

Τι θα γίνετε όταν μεγαλώσετε;

Είμαι μεταξύ αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου, αλλά μάλλον αρχιτέκτονας. Η αρχιτεκτονική με γοητεύει πολύ.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα και γιατί;

Μου αρέσει το ανοιχτό πράσινο που έχουν τα φρέσκα φύλλα του πλατάνου

Τι είναι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να σας δώσει ποτέ κανείς;

Αγάπη και τραγανά κερασάκια!

Αν μπορούσατε να ήσασταν ο ήρωας ενός παιδικού βιβλίου ποιος θα ήταν αυτός;

Η Τοσοδούλα.

Ποιο είναι το πιο μαγικό και περιπετειώδες μέρος που έχετε βρεθεί;

Η τάξη μου!

Τι είναι η μαγεία;

Μαγεία είναι οι μυρωδιές που έρχονται από την κουζίνα, το άρωμα της μαμάς μου, το γιασεμί, η βροχή όταν πέσει στο χώμα. Τα απλά πράγματα είναι η μαγεία. Όταν μυρίζουν οι κουραμπιέδες, όταν βλέπεις ένα ηλιοβασίλεμα, όταν ακούς ένα πουλί να κελαηδά , όταν βλέπεις τα πρώτα καρπούζια στα οπωροπωλεία, όλα αυτά είναι μαγεία. Και τα χέρια των ανθρώπων, όταν κάνουν το καλό, είναι μαγεία.

Τι γίνεται μετά το «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»;

Για μένα καμία ιστορία δεν έχει τέλος. Ένα βιβλίο μπορεί να τελειώνει εκεί όπου σταματά να διαβάζει ένας αναγνώστης, αλλά η ιστορία αρχίζει από τη στιγμή που τελειώνει το βιβλίο. Έτσι όπως δηλαδή αυτή κάθεται μέσα στην ψυχή του αναγνώστη, πως εκείνος την επεξεργάζεται και που τον ταξιδεύει, σε σχέση με τα συναισθήματα που του δημιούργησε. Εκεί αρχίζει η πραγματική ιστορία και ίσως εκεί είναι και το νόημά της, όταν αυτή αρχίσει να κάνει τη διαδρομή της μέσα στον άνθρωπο που τη διάβασε. 

Ποιο είναι το τελευταίο όνειρο που θυμάστε;

Είδα στον ύπνο μου ότι μου έφεραν ένα ψαράκι για να το μαγειρέψω και ήταν ζωντανό. Κι εγώ δεν άντεχα να περιμένω να πεθάνει μέσα στον νεροχύτη της κουζίνας μου, οπότε το έβαλα σε μια σακουλίτσα με νερό και πήγα και το έριξα στην θάλασσα. Δεν μοιάζει με παραμύθι; Το έφτιαξα λοιπόν σε ιστορία και λέγεται «Ο Λύχνος» 




Η Φωτεινή Φραγκούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μόλυβο της Λέσβου. Από μικρή βρήκε στις λέξεις ότι πιο πολύ τη γοήτευε για να εκφραστεί. Έχει σπουδάσει παιδαγωγικά και ψυχολογία και εργάζεται ως δασκάλα στο 106ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Η παρουσία των μικρών της φίλων στη ζωή της, της δίνει χαρά και δύναμη.

Έργα της είναι: «Το χωραφάκι της αγάπης», Γνώση, 1990, «Η Κυράνη του δάσους», Αλεξάνδρεια, 1993 (έργο που ανέβηκε σε θεατρική παράσταση από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 2008 και στο πλαίσιο του προγράμματος Μελίνα Μερκούρη ταξίδεψε σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού), «Η Πορφυρένια και το μαντολίνο της», Αλεξάνδρεια, 1995, «Το μισό πιθάρι», Ελληνικά Γράμματα, 2000 (Α΄ βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω»), «Το ταίρι της αταίριαστης», Ελληνικά Γράμματα, 2003 (ένα παραμύθι για μεγάλους), «Οι άγγελοι των κοχυλιών», Ελληνικά Γράμματα, 2003, «Το τραγούδι της Περσεφόνης», Ελληνικά Γράμματα, 2005 (Α΄ βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), «Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες», Ελληνικά Γράμματα, 2008 (Κρατικό βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου 2009 και βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου περιοδικού «Διαβάζω», 2009), «Κατ-γατ-καραγάτ», Εκδόσεις Πατάκη, 2011.

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Πώς η αγάπη μπορεί να γίνει μεταδοτική

 

 

Η μινωική Θήρα

η τοιχογραφία της άνοιξης
Στη θέση Ακρωτήρι της Θήρας-Σαντορίνης υπήρχε μια προϊστορική πόλη του κυκλαδικού πολιτισμού, που όμως είχε επηρεαστεί πολύ από τον μινωικό πολιτισμό της Κρήτης. Η πόλη αυτή καταστράφηκε γύρω στο 1500 π.Χ. από μία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού. Οι ανασκαφές που άρχισαν το 1967 φανέρωσαν σε σχετικά πολύ καλή κατάσταση σπίτια, δρόμους, καθημερινά σκεύη και τοιχογραφίες.

 

Αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι τοιχογραφίες, οι οποίες με έντονα και καθαρά χρώματα μας περιγράφουν πολύ ζωντανά τη ζωή των ανθρώπων στη Θήρα περισσότερο από 3.500 χρόνια πριν.

  

Ορισμένες τοιχογραφίες παρουσιάζουν σκηνές από τη φύση: λουλούδια, πουλιά, ψάρια, ζώα, αντιλόπες. 

Άλλες παρουσιάζουν σκηνές από την καθημερινή ζωή: παράσταση δύο παιδιών που πυγμαχούν, τα οποία μάλιστα φορούν και πυγμαχικά γάντια.



              παράσταση ενός ψαρά που κρατά στα χέρια του περήφανα τα ψάρια που ψάρεψε

 http://www2.e-yliko.gr/htmls/Fyyl/Istoria/eikones/vomos.jpg

                                              γυναίκες ωραία ντυμένες και βαμμένες
νηοπομπή
στολισμένα καράβια με ανθρώπους που ξεκινούν πιθανόν για ναυμαχία ή αποτελούν μέρος ιεροτελεστίας.

http://www2.e-yliko.gr/htmls/Fyyl/Istoria/eikones/krokosyllektries.jpg
οι κροκοσυλλέκτριες

Βλέποντας αυτές τις τοιχογραφίες θαυμάζει κανείς την τέχνη αυτής της εποχής, αλλά και τη δουλειά των αρχαιολόγων και των συντηρητών και απορεί πώς διατηρήθηκαν σε τόσο καλή κατάσταση τα χρώματα στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων.

από το βιβλίο της Ειρήνης Νάκου "Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο"

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Οι Μυκηναίοι γράφουν...

Κνωσός. Πινακίδες Γραμμικής Β

 Αν ζούσες, φίλε μας, τα μακρινά εκείνα χρόνια, δεν θα έγραφες σε χαρτί, ούτε βέβαια σε υπολογιστή! Θα έπαιρνες πηλό και πάνω του θα χάραζες το κείμενό σου γρήγορα-γρήγορα όσο ο πηλός σου θα ήταν νωπός. Ύστερα θα τον στέγνωνες στον ήλιο. Δεν θα τον έψηνες. Να, έτσι έγραφαν οι Μυκηναίοι! Οι γραφείς τους ήταν σαν τους σημερινούς γραμματείς που εργάζονται στις επιχειρήσεις.

Μόνο που εκείνοι έπαιρναν πηλό και πάνω χάραζαν ό,τι ήθελαν να γράψουν. Αυτά τα κομμάτια πηλού τα λέμε πινακίδες.

Η μυκηναϊκή γραφή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή γραφή που έχει αποκρυπτογραφηθεί και αποτελεί την προγιαγιά της ελληνικής γλώσσας. Ξαφνιάζει η αντοχή των μυκηναϊκών λέξεων στο χρόνο. Πλάστηκαν 700 χρόνια πριν από τον Όμηρο κι όμως χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα!

Οι πρώτες πινακίδες με μυκηναϊκή γραφή, τη Γραμμική Β, ανακαλύφθηκαν από τον Άρθουρ Έβανς στα πλουσιότατα αρχεία του ανακτόρου της Κνωσού, στην Κρήτη. Δεν μπορούσε όμως να τις διαβάσει.  

Δίσκος της Φαιστού: το αρχαιότερο έντυπο κείμενο του κόσμου. Υπάρχουν πάνω του 45 διαφορετικά σημεία ιερογλυφικής γραφής. Πήλος, 1700 π.Χ. και τώρα Ηράκλειο, Αρχαιολογικό Μουσείο

Δύο τύποι γραφής παλαιότεροι από τη Γραμμική Β εμφανίστηκαν και αυτοί στην Κρήτη: η Ιερογλυφική και η Γραμμική Α. Στα ιερογλυφικά κάθε εικόνα εκφράζει μια έννοια, κάτι συγκεκριμένο. Αυτή τη γραφή τη βλέπουμε στον μοναδικό πήλινο δίσκο που βρέθηκε στη Φαιστό.
Αυτός ο δίσκος της Φαιστού θεωρείται το πιο παλιό δείγμα τυπογραφίας στον κόσμο! Ίσως πάλι το αρχαιότερο βιβλίο της ανθρωπότητας να είναι αυτό που βρέθηκε σ' ένα ναυάγιο του 14 αιώνα π.Χ. κοντά στη Μικρασιατική ακτή. Ένα πλοίο μετέφερε μυκηναϊκά εμπορεύματα και πρώτες ύλες: χαλκό, κασσίτερο, ελεφαντόδοτο, ήλεκτρο, έβενο και αμφορείς με χιώτική μαστίχα. Σ' αυτό το πλοίο, λοιπόν, που ναυάγησε, βρέθηκαν δυο πινακίδες, σαν βιβλίο, που είχαν χαραγμένα πάνω τα ονόματα των πελατών και το κατάστιχο των εμπορευμάτων.

Απόσπασμα από το βιβλίο της Σοφίας Γιαλουράκη "Χρυσές Μυκήνες", εκδόσεις Ακρίτας

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgauzN55W7G6Tx7O4-ZTeYG_ZgWcR3RylfPYDY8qsyb18wpNk3c89cAzg8WhtFMH1ILaSXlBkJUxgO0ZVsPYPM34tIbp5eDj_VlljJhs1d4uheHHWwX-2MAAEncZN84GLq9X6kHhVUnYCU/s1600/14.jpg
Βρέθηκε το 1908 στα ερείπια του μινωικού ανακτόρου στη Φαιστό
 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Της θάλασσας


  

Ο ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος Γεώργιος Δροσίνης γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου του 1859 σ' ένα αρχοντικό της Πλάκας. Καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών του Μεσολογγίου. Ήταν γιος του Χρήστου Δροσίνη, που εργαζόταν ως ανώτατος υπάλληλος στο Υπουργείο Οικονομικών και της Αμαλίας Πετροκόκκινου, της οποίας η οικογένεια είχε κατεβεί στην Αθήνα με τον Καποδίστρια. Η οικογένεια του Δροσίνη, εκτός από εύπορη ήταν και γνωστή για τη συνεισφορά της στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821. Παππούς του ήταν ο Γιώργης Καραγιώργης, που σκοτώθηκε στην Έξοδο του Μεσολογγίου το 1826, ενώ ο προπάππος του ήταν ο Καπετάν-Αναστάσης Δροσίνης, γνωστός και ως ο Πρωτοκλέφτης των Αγράφων.Χάρη στη φιλομάθειά του, αλλά και στις οικονομικές δυνατότητες που είχαν οι γονείς του, σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια Ιστορίας της Τέχνης στη Λειψία, στη Δρέσδη και στο Βερολίνο.

Από το 1889 ως το 1897 υπήρξε διευθυντής του περιοδικού Εστία, που ο ίδιος μετέτρεψε σε εφημερίδα το 1894. Την ίδια περίοδο ίδρυσε και διηύθυνε τα περιοδικά Εθνική Αγωγή και Μελέτη, καθώς και το ετήσιο Ημερολόγιον της Μεγάλης Ελλάδος. Το 1899 μαζί με τον Δημήτριο Βικέλα  ίδρυσαν το Σύλλογο προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων, που εξέδωσε λογοτεχνικά έργα, λαογραφικές και άλλες μελέτες. Το 1901 ίδρυσε τις σχολικές βιβλιοθήκες και το 1908 το εκπαιδευτικό μουσείο. Συνέβαλε, επίσης, στην ανέγερση του Οίκου Τυφλών, της Σεβαστοπούλειας Επαγγελματικής Σχολής και της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρίας.

Από το 1914 ως το 1923 διετέλεσε τμηματάρχης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη σύνταξη του Ιστορικού Λεξικού της Ελληνικής Γλώσσας και στην εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το 1924, υπό τη διεύθυνσή του, οργανώθηκε το Μουσείο Κοσμητικών Τεχνών. Έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από την ίδρυσή της το 1926, διατέλεσε ο πρώτος Γραμματέας των Δημοσιευμάτων του Ιδρύματος (1926-1928) και τιμήθηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων και Τεχνών.

Στο χώρο της λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1879 με ποιήματά του στα περιοδικά Ραμπαγάς και Μη Χάνεσαι. Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή υπό τον τίτλο Ιστοί Αράχνης, η σταδιοδρομία του, όμως, ως νέου ποιητή άρχισε το 1884 με τη συλλογή Ειδύλλια.


Ποιητής της νέας αθηναϊκής σχολής -όπως και ο Κωστής Παλαμάς, με τον οποίο υπήρξε στενός φίλος- χρησιμοποίησε τη δημοτική γλώσσα από τις πρώτες του δημιουργίες και άντλησε στοιχεία από τα δημοτικά τραγούδια και τη λαϊκή παράδοση. Ως πεζογράφος, χρησιμοποίησε αρχικά την καθαρεύουσα, για να στραφεί κι εκεί αργότερα στη δημοτική, με το διήγημά του Το βοτάνι της αγάπης (1901).

 Το 1918 αγόρασε μαζί με τον αδελφό του το σπίτι του θείου τους στην Κηφισιά και από το 1939 έμενε μόνιμα στο οίκημα αυτό που είχε μετονομασθεί σε έπαυλη Αμαρυλλίδα. Έζησε εκεί τα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της κατοχής μέχρι το τέλος της ζωής του την 3 Ιανουαρίου 1951. Το σπίτι αυτό έχει αναπαλαιωθεί, είναι σήμερα ιδιοκτησία του Δήμου Κηφισιάς και στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη από το 1991 και το Μουσείο Δροσίνη από το 1997. Στο μουσείο αυτό υπάρχει μέσα ολόκληρο το έργο του Δροσίνη.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Γεώργιος Δροσίνης μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την Έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους Διανοούμενους ολόκληρου του Κόσμου με την οποία αφενός μεν καυτηριάζονταν η κακόβουλη ιταλική επίθεση, αφετέρου δε, διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα.
Τιμήθηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων της " Ακαδημίας Αθηνών", ενώ το 1947 προτάθηκε από το Ελληνικό Κράτος για το βραβείο Νόμπελ, σε αναγνώριση της αξίας του έργου του, το οποίο τελικά απoνεμήθηκε στο Γάλλο λογοτέχνη Αντρέ Ζιντ (André Gide).

Πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 1951, στην Κηφισιά.

 

"Αμαρυλλίς", το μουσείο Δροσίνη στην Κηφισιά

Μελοποιημένα ποιήματα του Γεωργίου Δροσίνη

 

"Τι λοιπόν"


   

"Τι θέλω"

  

"Εσπερινός"



Της Θάλασσας


  

"Θαλασσογραφία" του Διονύση Σαββόπουλου

 

"Θάλασσα πλατιά" του Μάνου Χατζιδάκι