Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ο Μακεδονικός Αγώνας μέσα από τα μάτια των μαθητών



 

Διαγωνισμός για μαθήτριες/τές της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων της Μακεδονίας 

με θέμα 

«Οι εθνικοί αγώνες των Ελλήνων στη Μακεδονία 1878-1912» 

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η διενέργεια του διαγωνισμού για τα Γυμνάσια της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας έχει εγκριθεί από τη Διεύθυνση Σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας (αρ. πρωτ. 162609/Γ2/9.10.2014)

Δηλώσεις συμμετοχής έως: 30 Νοεμβρίου 2014
Αποστολή εργασιών έως: 28 Φεβρουαρίου 2015

Με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την έναρξη της ένοπλης φάσης του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908), η οποία σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Παύλου Μελά στις 13 Οκτωβρίου 1904, το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα» οργανώνει, σε συνεργασία με το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, διαγωνισμό για μαθήτριες και μαθητές της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων όλων των νομών της Μακεδονίας κατά το σχολικό έτος 2014/15. Ο διαγωνισμός τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Δεδομένου ότι ο Μακεδονικός Αγώνας αποτελεί την κορυφαία φάση των αγώνων των Ελλήνων για τη Μακεδονία, οι οποίοι είχαν ενταθεί ήδη από το 1878 και συνεχίστηκαν έως το 1912, το Σωματείο ορίζει ως ευρύτερο θέμα του διαγωνισμού: «Οι εθνικοί αγώνες των Ελλήνων στη Μακεδονία 1878-1912».

Ως επιμέρους θεματικές ενότητες που μπορούν να επιλέξουν οι συμμετέχοντες αναφέρονται ενδεικτικά: α΄. Η ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908), β΄. Η επαναστατική δραστηριότητα του Ελληνισμού στον χώρο της Μακεδονίας, π.χ. στο Λιτόχωρο το 1878, στο Μπούρινο Κοζάνης κ.α., γ΄. Οι εθνικοί αγώνες των Ελλήνων στη Μακεδονία μέσα από λογοτεχνικά έργα, π.χ. της Πηνελόπης Δέλτα, του Γεωργίου Μόδη κ.ά., δ΄. Η εθνική δράση μητροπολιτών, όπως του Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, του Δράμας Χρυσοστόμου (μετέπειτα εθνομάρτυρα Σμύρνης) κ.ά., ε΄. Η δράση μεμονωμένων Ελλήνων αγωνιστών ή ομάδας αγωνιστών προερχόμενων από συγκεκριμένη περιοχή και στ΄. Η ελληνική εκπαίδευση στη Μακεδονία. Οι συμμετέχοντες μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν χρονική περίοδο (μεταξύ 1878 και 1912) καθώς και περιοχή αναφοράς (από επίπεδο χωριού έως το σύνολο της Μακεδονίας ή και άλλες περιοχές της Ελλάδας π.χ. για τις ομάδες αγωνιστών).

Οι εργασίες μπορούν να εκπονηθούν στο πλαίσιο του μαθήματος της Τοπικής Ιστορίας υπό την επίβλεψη της/του διδάσκουσας/-οντος και πρέπει να είναι πρωτότυπες και ομαδικές, με τη συμμετοχή τουλάχιστον οκτώ μαθητών. Σε τμήματα με λιγότερους μαθητές, δεν ισχύει ο περιορισμός αυτός. Ανά τμήμα μπορεί να υποβληθεί μόνο μία εργασία. Η έκτασή τους θα είναι από έξι (6) έως δώδεκα (12) σελίδες μεγέθους Α4, με μονό διάστιχο και μέγεθος γραμματοσειράς 12, πλέον φωτογραφιών ή βιβλιογραφικών πηγών (η έκταση μπορεί να είναι ελαφρώς μικρότερη ή μεγαλύτερη). Οι διδάσκοντες πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή του τμήματός τους έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 και οι εργασίες να αποσταλούν σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή στο Σωματείο έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015, ηλεκτρονικά στο mma@the.forthnet.gr ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα», Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2310 229778). Επίσης, πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός των μαθητών του τμήματος καθώς και ο αριθμός των τμημάτων του Γυμνασίου. Στα σχολεία που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή, το Σωματείο θα παράσχει –σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης (Κ.Ε.Μ.Ι.Τ.) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα- έναν εκτενή βιβλιογραφικό οδηγό για το θέμα που θα επιλέξουν.

Στα τμήματα που θα εκπονήσουν τις τρεις καλύτερες εργασίες, τις οποίες θα επιλέξει μία Επιστημονική Επιτροπή (που θα αποτελείται -τουλάχιστον κατά το ήμισυ- από μέλη ΔΕΠ του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας) και η οποία θα συσταθεί από το Σωματείο και το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί με τη συμμετοχή του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα δοθεί και ένας αριθμός βιβλίων για την ιστορία της Μακεδονίας. Έπαινοι και βιβλία θα δοθούν επίσης και στις επόμενες 17 εργασίες. Όλα τα βιβλία θα χορηγηθούν από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Το Σωματείο επιφυλάσσεται να αυξήσει τον αριθμό των επαίνων έως και το 30% των συμμετεχόντων, όπως και να απονείμει ξεχωριστούς επαίνους σε τρεις εργασίες που θα προέρχονται από Γυμνάσια με μικρό αριθμό μαθητών, δηλ. έχουν μόνο ένα τμήμα ανά τάξη. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής. Επίσης, το Σωματείο διατηρεί το δικαίωμα να δημοσιεύσει, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, ορισμένες από τις εργασίες (τμηματικά ή ολόκληρες) που θα υποβληθούν. 

Παρακαλούμε η επικοινωνία για παροχή διευκρινήσεων σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού να γίνεται κατά προτίμηση ηλεκτρονικά στο mma@the.forthnet.gr.


Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου