Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

"Η λίμνη ξύπνησε"


Μια υπέροχη μικρού μήκους ταινία του Δημοτικού σχολείου των εκπ.Μπακογιάννη στη Λάρισα, που βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο στον 4ο Διαγωνισμό μαθητικών ταινιών μικρού μήκους. 

Είναι η Κάρλα, η λίμνη της καρδιάς, η λίμνη που κατοικεί τη γη της Θεσσαλίας από τα χρόνια του Ομήρου. Η πολιτεία του νερού που ήταν και πολιτεία των ανθρώπων, έως ότου την αποστραγγίσουν από τη δύναμη και την ομορφιά της. 

Τότε όμως ταράχτηκε το πνεύμα της λίμνης και τα άθλια έργα των ανθρώπων άρχισε να τα καταπίνει η ξεραμένη γη και ο άνθρωπος κατάλαβε πως ευτυχισμένος δίχως αυτήν δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι. Έτσι η λίμνη νίκησε και πασχίζει να θέσει εκ νέου τα σύνορά της, να βρει ξανά την ταυτότητά της. Μαζί της και όλοι όσοι τη στερήθηκαν μετά τη δοκιμασία που της επέβαλαν.

Το κλείσιμο της ταινίας ανήκει σε μια μαρτυρία ενός ανθρώπου που πάλευε μέσα στις καλαμιές της , "μια ζωή σκυλίσια, όπως τη βλέπετε σήμερα στα ντοκυμανταίρ".


Η λίμνη Βοιβηίδα (Φοίβη - Βοίβη), ή Κερκινίτις, ή Κάρλα, ή Κάρλα Σού, ή Κάρλα Γκιόλ, ο "Βάλτος" για τους ντόπιους, πορεύτηκε μαζί με τους παραλίμνιους ανθρώπους ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα.
Υμνήθηκε από τον Όμηρο, τον Πίνδαρο, τον Στράβωνα κ.α. Ο τόπος συνδέθηκε με τον θεό Απόλλωνα, το "Φοίβο", που στην περιοχή ερωτεύτηκε την όμορφη Κυρήνη, την καλλονή Δάφνη και με την Κορωνίδα γέννησε το φημισμένο γιατρό της αρχαιότητας, Ασκληπιό.
Απ' την περιοχή της Κάρλας ξεκινούν για την Αργοναυτική εκστρατεία ο Άρμενος, ο Πρόθοος και ο Εύμηλος, ενώ η λίμνη ήταν πέρασμα ή καταφύγιο για πολλούς ημιθέους και ήρωες (Θησέας, Ηρακλής, Αμαζόνες) στην πορεία τους για τις διάφορες αποστολές τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου